Oprava silnice III/25911 a III/25916

4. 7. 2024
Požadované informace:
1. Zákonné normy popřípadě jiná právní ustanovení či jiné interní směrnice či pokyny, kterými byly stanoveny konkrétní technické parametry k provedení opravy silnice III/25915 v úseku mezi křižovatkami se silnicemi III/25911 a III/25916, v k. ú. Víska u Březovic, k. ú. Bezdědice, kterou provedla Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje, p. o, jakožto správce pozemní komunikace, a to prostřednictvím dodavatelské firmy. Termín prací konec roku 2023.
Konkrétně také zákonný předpis umožňující navýšení povrchu vozovky při její opravě. Dále zákonný předpis umožňující zůžení sjízdné šíře vozovky při její opravě. Dále zákonný předpis umožňující ukončit opravenou vozovku nezpevněnou krajnicí ukončenou 30 cm nad okolním terénem.
2. Projektovou dokumentaci k výstavbě předmětného úseku původní vozovky.
3. Stavební deník či jiný způsob zápisu o časovém, kvalitativním a kvantitativním průběhu stavební opravy a jejich kontrol dle platných právních předpisů.
4. Zákonný předpis na základě kterého jste neuplatnili výběrové řízení na výběr realizační firmy.
5. Finanční podíl a celková finanční suma ze stavebních prací zadávaných a objednávaných vaší organizací u firmy USK s.r.o., Pod Borkem 319,293 01 Mladá Boleslav v okrese Mladá Boleslav za posledních 5 let.
= kolik peněz celkem jste zaplatili za opravy a údržby silnic v okrese Mladá Boleslav za posledních 5 let
a kolik peněz z této částky jste zaplatili firmě USK s.r.o.,
6. Zápis či jiný písemný akt, dle platné legislativy, řešící možný střet zájmů mezi vaší firmou a firmou USK s.r.o., Pod Borkem 319,293 01 Mladá Boleslav.
= existuje či existoval v období posledních 10 let blízký příbuzenský vztah mezi vedoucími pracovníky vaší firmy a vedoucími pracovníky či majiteli firmy USK s.r.o., v případě, že existoval jak jste uplatňovali zamezování střetu zájmů.

Stanovisko KSÚS
podle §15 odst. 1 InfZ ve spojení s §2 odst. 3 a §11b InfZ:
I.
Žádost v části týkající se bodu 1. žádosti podle § 15 odst. 1 InfZ ve spojení s §2 odst. 3 a odst. 4 InfZ odmítá.
II.
Žádost v části týkající se bodu 2. žádosti podle § 15 odst. 1 InfZ ve spojení s §11b InfZ odmítá.
III.
Žádost v části týkající se bodu 4. žádosti podle § 15 odst. 1 InfZ ve spojení s §2 odst. 3 a odst. 4 odmítá.
IV.
Žádost v části týkající se bodu 5. žádosti podle § 15 odst. 1 InfZ ve spojení s §11b InfZ odmítá.
V.
Žádost v části týkající se bodu 6. žádosti podle § 15 odst. 1 InfZ ve spojení s §11b InfZ odmítá.

Odůvodnění
I.
KSÚS poskytnutí informace v bodě 1. žádosti žádost odmítá, neboť zákonné normy a předpisy se v souladu s §2 odst. 3 zákona InfZ. poskytují podle zvláštního předpisu tj. zákona č. 222/2016 Sb. zákon o sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Názory na výše uvedené normy pak nejsou v souladu s §2 odst. 4 InfZ informacemi.
II.
KSÚS poskytnutí informace v bodě 2. žádosti odmítá, neboť daná informace neexistuje. Komunikace byla vystavěna pravděpodobně v počátku minulého století. S naprostou jistotou pak lze říci, že komunikace byla vystavěna před rokem 1989.
Zákon
499/2004 Sb. o archivní službě, ani žádný jiný platný právní předpis KSÚS v takto dlouhém horizontu archivaci neukládá.
III.
KSÚS poskytnutí informace v bodě 4. žádosti odmítá neboť, zákonné normy a předpisy se v souladu s §2 odst. 3 zákona InfZ. poskytují podle zvláštního předpisu tj. zákona č. 222/2016 Sb. zákon o sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Názory na výše uvedené normy pak nejsou v souladu s §2 odst. 4 InfZ informacemi. Zadávací řízení rovněž proběhlo a probíhá řádně podle vysoutěžených rámcových smluv.
IV.
KSÚS poskytnutí informace v bodě 5. žádosti odmítá, neboť informace neexistuje. Informace jsou evidovány pouze v souvislosti s oblastmi a s konkrétními silnicemi. Hranice výše zmíněných jednotek pak nevycházejí ze systému okresů, jako správních jednotek, který byl zrušen již od 1.1.2003.
V.
KSUS poskytnutí informace v bodě 6. žádosti odmítá, neboť informaci nemá. KSUS jako zaměstnavatel v souladu s §16 odst. 2 zákona 262/2006 Sb. nesmí zpracovávat osobní údaje, které nejsou v přímé souvislosti s plněním pracovní smlouvy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nad rámec zaměstnaneckého poměru jsou dle zákona 159/2006 Sb., zákon o střetu zájmů evidovány údaje o zaměstnancích KSUS ve 2. a vyšší třídě vedení na stránkách https://cro.justice.cz/.

V části dotazu, ve které je požadováno:
„3. Stavební deník či jiný způsob zápisu o časovém, kvalitativním a kvantitativním průběhu stavební opravy a jejich kontrol dle platných právních předpisů.“
KSÚS žádosti vyhovuje a přílohou zasílá stavební deník.

Příloha: Stavební deník